2009. augusztus 6., csütörtök

FokuszJoga

’Fókuszban a Hatha-Jóga’

Testtudat és önismeret fejlesztése a tradicionális jóga és a modern pszichológia eszközeivel -200 órás élmény csoport


„A jóga egészségmegőrző, preventív és terápiás alkalmazási lehetősége vitathatatlan. Ez az előttünk heverő rendkívül komplex, ám sokszor a végletekig praktikus rendszer a nyugati ember kezébe is olyan eszközt ad, mellyel mind az egészséges életmód fenntartása, mind a betegségek megelőzése, mind a már kialakult betegségek kezelése elérhetővé válik. És ha a jóga gyakorlásával megtartható, elérhető, vagy éppenséggel visszarendezhető az elvesztett egyensúly, az egészség állapota, akkor miért is ne lehetne ez a megfelelő eszköz, út ennek eléréséhez is? Azonban fontos kiemelni, hogy még egy egyszerűnek hitt jóga póz (ászana) kivitelezése közben is mennyi minden történik, történhet: például olyan lélektani folyamatok indulhatnak be, melyek korai, akár tudattalan élmények mobilizálódását eredményezik.” (Seszták, 2009)

Folyamatközeli élményre hívunk! Jelen csoport célja, hogy a kezdő vagy már tapasztalattal bíró jógásokat segítse eligazodni a jóga rendszerében, ugyanakkor egy olyan lehetőséget is teremtsen, melyben teret kap a gyakorlás során sokszor elhanyagolt vagy félreértelmezett lelki, pszichológiai dimenzió. A jóga igen összetett rendszere a test-lélek-szellem egységével dolgozik. Ugyanezen dimenziók fontosságát a legmodernebb pszichológiai megközelítések is felismerték, melynek értelmében bio-pszicho-szocio-spirituális egységként kezelik az embert. Azonban, főleg nyugaton, sokszor méltatlan módon elhanyagolják a lélek és szellem aspektusait, melynek következtében a gyakorló elakadásokkal találkozhat, nem képes tovább fejlődni. Az elmélyültebb, integráltabb gyakorlás hatására az életminőség javul, egy, a teljesség felé törekvő szemléletváltás kezd kibontakozni, még a leghétköznapibb problémák kezelése is egyszerűsödik.


Alkalmazott technikák, módszerek:


Hatha-jóga: Mit is jelent: Hatha? A „Ha” jelentése Nap, az aktív, a „maszkulin” a „tha” jelentése hold az intuitív, a „feminin”. A Hatha jóga tehát a Nap és a Hold energiák összekapcsolását, tökéletes egyensúlyát jelenti. Kiindulási pontja és legfontosabb eszköze a test. Gyakorlás során a legegyszerűbb pozícióktól, légzőtechnikáktól, relaxációtól haladunk a bonyolultabbak felé. Cél a fizikai test erősítése, karban tartása, felkészítése a komolyabb gyakorlásra. A jóga célja valójában a test, a tudat és az érzelmek megfékezése, igába hajtása, tökéletes egyensúlyának kialakítása.

A jóga gyakorlását a testtudatosság kialakításával kezdjük, megfigyeljük a testben zajló érzeteket, áramlásokat, megtanulunk figyelni a test jelzéseire, működésére. A fizikai testtől tovább haladunk a mentális és érzelmi szintek felé, a durvától a finomabb felé, a külső szintektől a belső szintek felé. Egyfajta önvizsgálatot tartunk, mondhatjuk azt is, hogy felfedező útra indulunk, amihez a leginkább nyitott tudatra és gyermeki ártatlanságra van szükségünk. Miközben mindvégig tudatában maradunk annak, hogy a jóga a spirituális felszabadulás eszköze!

„Az út, az öntudatlanságból az Isteni öntudatba: Ez a Jóga!” Selvarajan Yesudian


Fókuszolás: A fókuszolás technikája Eugene T. Gendlin nevéhez fűződik. Megközelítésében a test, mint a jelen pillanat teljes átélésének tere, zsigeri szinten tárolja az információkat. Azonban sokszor nincs meg a kapcsolat test és lélek közt, a test nem tudja mi történik a fejben, a fej nem tudja mi történik a testben. A fókuszolás elsajátítása közelebb hoz a testi átéléshez, így a lelki történések is mélyebben megérthetővé válnak. Hatására mélyül az önismeret, tudatosabb életvezetés alakul ki, stb.


Első alkalom:

2009. október 3. (szombat) 9-14h


Részvételi díj:

1400 HUF / óra

A jelentkezés feltétele a részvételi díj 20%-nak befizetése szeptember 25-ig!

(Ha részletfizetést szeretnél kérni, érdeklődj!)


Jelentkezés: a fokuszjoga@gmail.com e-mail címen szeptember 10-ig.

(Max. 16 fő jelentkezését tudjuk elfogadni, ezért kérlek időben jelentkezz!)


Ellenjavallatok: Drog vagy alkoholfüggőség; Psziciátriai kezelés jelenleg vagy a közelmúltban; Pszichiátriai gyógyszeres kezelés jelenleg (Ha valamelyikben érintett vagy, jelentkezéskor konzultálj a csoportvezetőkkel!)


Csoportvezetők:


Seszták Ágotapszichológus, fókusz kísérő, jógainstruktor. A Mandala Jógastúdiók- Stresszoldó jóga óráinak vezetője; Gerson Egészségközpont külső munkatársa; Jelen Pszichológiai Egyesület és Pszichológia a Fiatalokért Alapítvány alapító tagja. Pszichológusi és jógainstruktori tevékenységével a hazai jóga kultúra igényességének növeléséért dolgozik. Megközelítésében a modern pszichológia és a tradicionális jóga elveinek közelítése a meghatározó vonás.

telefon: +36- 30- 52-94-695


Várhidi Bea Alternatív Mozgás- és Masszázsterapeuta, jógainstruktor, kismamajóga oktató. Jóga tanulmányait dr. Pressing Lajosnál kezdte 6 évvel ezelőtt, 2008-ban találkozott a Kundalini Jóga rendszerrel – Yogi Bhajan tanításai lapaján – aminek azóta őszinte híve és gyakorlója. Kismama jógaoktatói tevékenysége után kezdett gerincjógát és hatha jógát oktatni a Mandala Jógastúdiókban.

telefon: +36- 30- 952-10-57

Blogarchívum